Μουσική Εκτέλεση & Ερμηνεία – Ρεπερτόριο Ύλη

Μουσική Εκτέλεση & Ερμηνεία Πανελλήνιες
Ρεπερτόριο Ύλη

Τρόπος εξέτασης & Ρεπερτόριο «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία»

Δείτε το ΦΕΚ για την εξέταση για εισαγωγή σε Μουσικά Τμήματα
Tο μάθημα αυτό περιλαμβάνει την εξέταση συγκεκριμένων έργων από τρία (3) καθορισμένα είδη μουσικής:
α) Κλασική, Δυτικοευρωπαϊκή μουσική,
β) Τζαζ και Δημοφιλής μουσική,
γ) Λαϊκή – Παραδοσιακή μουσική και Βυζαντινή Ψαλτική.

Οι υποψήφιοι θα επιλέξουν, από το είδος μουσικής που επιθυμούν, το μουσικό όργανο στο οποίο θα εξεταστούν (ως μουσικό όργανο εννοείται και η φωνητική τέχνη).
Για κάθε μουσικό όργανο/φωνή του κάθε είδους μουσικής προβλέπεται συγκεκριμένο ρεπερτόριο έργων, το οποίο είναι χωρισμένο σε τρεις (3) ομάδες, οι οποίες καλύπτουν διαφορετικά υφολογικά/ιστορικά χαρακτηριστικά του ρεπερτορίου του κάθε οργάνου/ φωνής.
Από το ρεπερτόριο που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο μουσικό όργανο/φωνή, οι υποψήφιοι θα επιλέξουν 1 έργο από κάθε μία από τις 3 ομάδες έργων του εν λόγω ρεπερτορίου και θα προετοιμάσουν την ερμηνεία τους για τρία (3) έργα συνολικά.

Ρεπερτόριο Κλασικής, Δυτικοευρωπαϊκής Μουσικής
Ρεπερτόριο Τζαζ & Δημοφιλούς Μουσικής
Ρεπερτόριο Λαϊκής-Παραδοσιακής Μουσικής & Βυζαντινής Ψαλτικής

ΤΕΛΙΚΟ Πρότυπο φόρμας Ρεπερτορίου Ακορντεόν ME OIKOYΣ – τελικο

Διευκρινήσεις

 • Προκειμένου να είναι απολύτως σαφές σε ποια μέθοδο Concone αναφέρεται η 1η ομάδα έργων στο ρεπερτόριο της ΤΡΟΜΠΕΤΑΣ στο είδος της Κλασικής, Δυτικοευρωπαϊκής Μουσικής, διευκρινίζεται ότι πρόκειται για την παρακάτω έκδοση: Concone, Lyrical Studies, for… | Editions Bim & The Brass Press (editions-bim.com)
 • Στο 4ο έργο της 3ης ομάδας στο ρεπερτόριο της ΚΙΘΑΡΑΣ στο είδος της Κλασικής, Δυτικοευρωπαϊκής Μουσικής αναφέρεται «Manuel Maria Ponce: Prélude no.1». Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για την παρακάτω έκδοση: Manuel Maria Ponce: Prélude no.1 από τα 12 Πρελούδια με δακτυλοθεσία Andrés Segovia.
 • Προκειμένου να είναι απολύτως σαφές ποιο έργο του Brahms περιέχεται στο ρεπερτόριο που έχει αναρτηθεί, διευκρινίζεται ότι το 2ο έργο της 3ης ομάδας στο ρεπερτόριο της ΜΟΝΩΔΙΑΣ στο είδος της Κλασικής, Δυτικοευρωπαϊκής Μουσικής αφορά το «Brahms : Fünf Lieder, Op. 107 – V. Mädchenlied “Auf die Nacht in der Spinnstub’n”».
 • Στο 5ο έργο της 1ης ομάδας στο ρεπερτόριο του ΒΙΟΛΙΟΥ στο είδος της Κλασικής, Δυτικοευρωπαϊκής Μουσικής αναφέρεται «R. Kreutzer: από τις 42 Etudes: αρ. 2, ή αρ.4, ή αρ.8». Επειδή σε κάποιες εκδόσεις των Εtudes Κreutzer υπάρχει διαφορετική αρίθμηση, για διευκόλυνση των υποψηφίων προτείνεται να χρησιμοποιηθεί η αρίθμηση που έχουν οι εκδόσεις Schirmer. (https://vmirror.imslp.org/files/imglnks/usimg/0/0d/IMSLP01503-Kreutzer_Complete_Etudes.pdf)
 • Στο 2ο έργο της 1ης ομάδας στο ρεπερτόριο του ΒΙΟΛΙΟΥ στο είδος της Κλασικής, Δυτικοευρωπαϊκής Μουσικής σημειώνεται ότι υπάρχει τυπογραφικό λάθος και ισχύει ότι οι Etudes Brillantes είναι το έργο 36 του F. Mazas.
 • Σχετικά με τα έργα στο ρεπερτόριο του ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ στο είδος της Κλασικής, Δυτικοευρωπαϊκής Μουσικής, προς διευκόλυνση των υποψηφίων παρατίθεται λίστα που συμπεριλαμβάνει και τις εκδόσεις των έργων.
  ΤΕΛΙΚΟ Πρότυπο φόρμας Ρεπερτορίου Ακορντεόν ME OIKOYΣ – τελικο
 • Σχετικά με την εκτέλεση των έργων του ρεπερτορίου του ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ του είδους Λαϊκής – Παραδοσιακής Μουσικής και Βυζαντινής Ψαλτικής διευκρινίζεται ότι ο υποψήφιος μπορεί να παίξει δικό του αυτοσχεδιασμό/ταξίμι ή να παίξει τον αυτοσχεδιασμό/ταξίμι των συγκεκριμένων ηχογραφήσεων στο βαθμό πιστότητας που έχει ετοιμάσει.
  Επιπλέον, όπου αναφέρεται εκτέλεση από μνήμης ή εκμάθηση εξ’ ακοής, διευκρινίζεται ότι ο υποψήφιος καλείται να δείξει όσο πιο επακριβή-πιστή αντιγραφή της ηχογράφησης του αναφερόμενου ρεπερτορίου.

Χρόνος Εξέτασης
Η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 4’ έως 6’ λεπτά ανά υποψήφιο.

Τρόπος Εξέτασης
Κάθε υποψήφιος εξετάζεται σε 2 από τα 3 έργα που έχει προετοιμάσει, την επιλογή των οποίων αποφασίζει η εξεταστική επιτροπή.
Αν ο υποψήφιος έχει επιλέξει έργα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, τότε η επιτροπή έχει δικαίωμα να επιλέξει από αυτά τμήμα του έργου που θα εκτελεστεί.

Για την εξέταση των έργων της μονωδίας του α) είδους μουσικής προβλέπεται χρήση πιανιστικής συνοδείας, χωρίς να έχει προηγηθεί πρόβα μεταξύ υποψηφίου και πιανίστα.

Για την εξέταση των έργων των α) και β) ειδών μουσικής, καθώς και των έργων Βυζαντινής Ψαλτικής του γ) είδους μουσικής, οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα χρήσης δικής τους παρτιτούρας.

Οι υποψήφιοι πρέπει να φέρουν μαζί τους το όργανο που έχουν επιλέξει με εξαίρεση το πιάνο και τα ευρωπαϊκά κρουστά, τα οποία θα βρίσκoνται σε κάθε εξεταστικό κέντρο, όπου απαιτείται.

Οι υποψήφιοι δίνουν τις εξετάσεις χωρίς να υπάρχει οπτική επαφή από και με την εξεταστική επιτροπή (πίσω από παραβάν) συνοδευόμενοι προς και από τον χώρο εξέτασης από τον επιμελητή της εξεταστικής διαδικασίας.

Κριτήρια αξιολόγησης:
Για την εξαγωγή του τελικού βαθμού στην εκατοντάβαθμη κλίμακα, αξιολογείται η απόδοση του υποψηφίου στα εξής τρία (3) κριτήρια:
1. τονική και ρυθμική ακρίβεια (40 μονάδες),
2. φραζάρισμα – άρθρωση (30 μονάδες),
3. δυναμικές – έκφραση (30 μονάδες).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *