Μουσική Αντίληψη & Γνώση Πανελλήνιες 2019 Θέματα & Απαντήσεις

Μουσική Αντίληψη & Γνώση 2019

Πανελλήνιες Εξετάσεις Θέματα & Απαντήσεις

Μουσική Αντίληψη & Γνώση

Μουσική Αντίληψη & Γνώση

Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Η διάρκεια εξέτασης για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση» είναι ως εξής:  η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Αντίληψης έχει διάρκεια 30’ λεπτών, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Γνώσης έχει διάρκεια 2 ωρών.
Δείτε τα θέματα και τις απαντήσεις των πανελληνίων 2019 στη Μουσική Αντίληψη και Γνώση:

Προσοχή : Οι απαντήσεις θα αναρτηθούν αμέσως μόλις γίνουν διαθέσιμες. Μείνετε συντονισμένοι και να ελέγχετε συχνά. Η σελίδα θα ενημερωθεί με τις λύσεις.

Μουσική Αντίληψη & Γνώση 2019 Θέματα

Ακούστε το Ηχητικό

Απαντήσεις

________________

Απαντήσεις & Σχολιασμός (Μπρουτζάκης Θοδωρής)

1η Ομάδα Ερωτημάτων

Α1 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ
Πολύ ουσιώδης άσκηση και πολύ καλά δομημένη.

Α1.1: γ
Α1.2: α
Α1.3: β
Α1.4: ε
Α1.5: α

Α2 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΡΥΘΜΙΚΟΥ ΜΕΤΡΟΥ
Εδώ τα πράγματα αλλάζουν σε σχέση με την αντίστοιχη άσκηση που ξέραμε μέχρι τώρα (και είχα κάνει και την κριτική μου ως προς αυτό) και πλέον δεν ακούγεται μια επαναλαμβανόμενη νότα με τονισμό στο 1ο ισχυρό του μέτρου, αλλά ένα κρουστό, όπου πλέον στο 1ο ισχυρό δεν έχουμε τονισμό, αλλά ένα συγκεκριμένο ηχοχρωματικό χτύπημα.

Δεν υπάρχει κανενός είδους μοτιβική παρουσία και περιπλέκονται απλές με πολύπλοκες ρυθμικές διαιρέσεις, δίχως κανένα στοιχείο επαναληπτικότητας.

Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, εκτιμώ πως είναι αρκετά δύσκολο να εξαχθεί το σωστό μέτρο και θα πρότεινα (όπως έχω κάνει και σε πρόσφατη ανάρτησή μου) το εξαγόμενο ρυθμικό μέτρο να προκύπτει από ένα πραγματικό μουσικό απόσπασμα, λόγιας, jazz, παραδοσιακής ελληνικής ή ξένης μουσικής.

Α2.1: δ
Α2.2: β
Α2.3: β
Α2.4: γ
Α2.5: γ

Α3 – ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΥΓΧΟΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ
Εδώ δε συναντάμε καμία αλλαγή σε σχέση με τα όσα γνωρίζαμε για τη συγκεκριμένη άσκηση.

Η κριτική μου είναι πως θα πρέπει να συμμετέχει και το αριστερό χέρι του πιανίστα, έτσι ώστε η τυχόν αναστροφή να ακούγεται και να μην εκτελούνται οι συγχορδίες σε κλειστή θέση με το ένα χέρι μόνο.

Α3.1: β
Α3.2: γ
Α3.3: ε
Α3.4: α
Α3.5: β

Α4 – ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΣΥΓΧΟΡΔΙΩΝ
Κι εδώ δε συναντάμε καμία διαφορά.

Α4.1: β
Α4.2: γ
Α4.3: β
Α4.4: α
Α4.5: β

Α5 – ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΧΡΟΙΩΝ
Πολύ καλή άσκηση με εύστοχα μουσικά αποσπάσματα και σαφείς διαφορές στα ηχοχρώματα που ο υποψήφιος καλείται να αναγνωρίσει.

Α5.1: γ
Α5.2: γ
Α5.3: δ

2η, 4η Ομάδα Ερωτημάτων
Στη 2η ομάδα ερωτημάτων έπρεπε να υπάρξουν απαντήσεις μέσα από τα βιβλία Μουσικής του Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου, κάτι που είχε αποσαφηνιστεί σχετικά έγκαιρα από το Υπουργείο Παιδείας.

Το ίδιο ισχύει και για την 4η ομάδα ερωτημάτων

3η Ομάδα Ερωτημάτων

Στην άσκηση κλασικής αρμονίας εμφανίζεται ένα ανάριθμο μπάσο των 8 μέτρων, πολύ έξυπνα δομημένο, στο οποίο αναζητούνται θεμελιώδεις γνώσεις της κλασικής αρμονίας, όπως η αρμονική αλυσίδα, η εναρμόνια μετατροπία, καθώς και η τέλεια πτώση.

Πολλά παιδιά με ρωτούν αν το ανάριθμο μπάσο συμπεριλαμβάνεται στην ύλη του υποχρεωτικού αρμονίας. Η απάντηση όπως θα διαβάσετε και παρακάτω είναι ΝΑΙ, άσχετα αν αυτό κατά κανόνα δεν συνηθίζεται.

Αν ισχύει κάποιο νεώτερο θεσμικό πλαίσιο παρακαλώ διορθώστε με, αλλά σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. της 11ης Νοεμβρίου του 1957, τεύχος πρώτο, αριθμός φύλλου 229 στη σελίδα 1758, αναγράφονται τα εξής για την ύλη του μαθήματος της υποχρεωτικής αρμονίας:

Αρμονία ΦΕΚ 1957

Αρμονία ΦΕΚ 1957

Στο ερώτημα Γ1 (δηλαδή στο ανάριθμο μπάσο), υπάρχει ένα “φαρμακερό” 5ο μέτρο με μία γρήγορη χρωματική κίνηση, η οποία σύμφωνα με αυτά που προηγούνται και με αυτά που έπονται, εκτιμώ (χωρίς να είναι και η μοναδική ευσταθής αντιμετώπιση) πως καλό είναι να εκληφθεί ως μία 5η της συγχορδίας, η οποία αστραπιαία θα έλεγα οξύνεται και έπειτα επανέρχεται στην αρχική της θέση.

Στα μέτρα 2 και 3 έχουμε μια αρμονική αλυσίδα, ενω από το 3 προς στο 4 εμφανίζεται μια εναρμόνια μετατροπία. Στο 6ο μέτρο το θέμα μετατρέπει σε Ρε ύφεση μείζονα, που με τη σειρά της είναι Ναπολιτάνικη στην Ντο ελάσονα που είναι και η αρχική τονικότητα.

Ιδού ένα δείγμα της εν λόγω εναρμόνισης:

Ερώτημα Γ1

Μουσική Αντίληψη Γνώση - Αρμονία - Γ1

Μουσική Αντίληψη Γνώση – Αρμονία – Γ1

Ερώτημα Γ2

Στο ερώτημα Γ2 (Γ2.1-Γ2.3) ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ-ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΟΣ, ζητήθηκαν 3 ερωτήματα σε σχέση με την  τονικότητα, την ενορχήστρωση και το βασικό θέμα του αποσπάσματος του Grieg, τα οποία και θεωρώ εξαιρετικά εύκολα.

Κάτι αντίστοιχο από άποψη δυσκολίας ζητήθηκε και στα ερωτήματα Γ2.4-Γ2.6 στο κομμάτι του Μ. Χατζιδάκι.

Δείτε αναλυτικά:

Γ2.1 Το απόσπασμα ξεκινά από Bm και αν θεωρήσουμε πως μετατρέπει αυτό γίνεται στην σχετική D. Η χρωματική κίνηση του 2ου και κατά συνέπεια και του 6ου μέτρου δεν αποτελούν μετατροπία.

Γ2.2 Το θέμα εκτίθεται στα μέτρα 1-4 από τα βιολοντσέλα με pizzicato παίξιμο με τα φαγκότα να συνοδεύουν, ενώ στα μέτρα 5-8 γίνεται αντιστροφή ρόλων.

Γ2.3 Με την αντιστροφή ρόλων που προαναφέρθηκε.

Γ2.4 Παραπέμπει στον Καλαματιανό λόγω μέτρου 7/8 και διαίρεσης αυτού σε 3-2-2.

Γ2.5 Ισοκράτημα ή πεντάλ (ακούγεται συνεχώς μια συνήχηση Ρε-Λα. Μικρές αποτζιατούρες τονίζουν ψευτοπροσαγωγικά τις παραπάνω νότες, η μία από κάτω κι η άλλη από πάνω).

Γ2.6 Το θέμα του κομματιού εμφανίζεται στα μέτρα 5-8 και επαναλαμβάνεται στα μέτρα 9-12.

Σχολιασμός
Πριν σας χαιρετήσω για καλοκαίρι, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για το νέο τρόπο εξέτασης για την εισαγωγή στα μουσικά Πανεπιστήμια.
Θα αναφερθώ δηλαδή στα μαθήματα “Μουσική αντίληψη και γνώση” και “Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία”.

Η παρακάτω γνώμη αποτελεί, όπως άλλωστε είναι λογικό, την προσωπική μου τοποθέτηση, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί (και είναι λογικό) να υπάρχουν και πολλοί διαφωνούντες.

Κρίνω το συνολικό “ισοζύγιο” παρά τα όποια προβλήματα ως θετικό. Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν σημεία που χρήζουν βελτίωσης, ή και αναθεώρησης.

Κατ’ αρχήν θα έπρεπε  να είχε δοθεί στη δημοσιότητα ένα υπόδειγμα του 9σέλιδου φυλλαδίου των εξετάσεων, αρκετά πριν από αυτές, έτσι ώστε οι υποψήφιοι να είναι  εξοικειωμένοι με το στυλ της εξέτασης και να είναι γνώστες του τι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, με κάποια σχετική λεπτομέρεια.

Υπήρχαν συνάδελφοι καθηγητές στα μουσικά σχολεία, αλλά και στα ωδεία που επί μήνες δεν γνώριζαν τι έπρεπε να διδάξουν στο μάθημά τους και σε ποιο “βάθος”, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το Φ.Ε.Κ., που περιέγραφε βέβαια τα αντικείμενα προς εξέταση, αλλά είχε ομολογουμένως πολλά ερωτηματικά και ασάφειες.

Εύχομαι σε όλους σας καλά αποτελέσματα και καλό και ξέγνοιαστο καλοκαίρι.

Μπρουτζάκης Θοδωρής
[email protected]

Σχολιασμός
Δείτε τα σχόλια και σχολιάστε (στο τέλος της σελίδας)

Δείτε ακόμη:
Αποτελέσματα – Βαθμολογία Ειδικών Μαθημάτων – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Βάσεις Εισαγωγής Πανελλαδικών

Μηχανογραφικό
________________________________________________________
Δείτε ΟΛΑ τα Θέματα & Απαντήσεις στη Μουσική Αντίληψη & Γνώση
________________________________________________________

 

Ακούστε το Ηχητικό

12 thoughts on “Μουσική Αντίληψη & Γνώση Πανελλήνιες 2019 Θέματα & Απαντήσεις

  1. Με συγχωρείτε πότε θα είναι διαθέσιμες οι απαντήσεις στο μάθημα Μουσική αντίληψη και γνώση ;

  2. Εκτός ύλης υποχρεωτικού αρμονίας το ανάριθμο μπάσο. Απαράδεκτα θέματα, απαράδεκτη εκτέλεση των παραδειγμάτων. Χορδίστε τα πιάνα σας είναι φάλτσα!

  3. το ανάριθμο μπάσο είναι εκτός ύλης του ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ ΑΡΜΟΝΙΑΣ που ορίζεται ως ύλη στην εγκύκλιο.

  4. Εντός ύλης είναι και μάλιστα σας παραπέμπω στα άρθρα 278 & 279 του Κανονισμού του 1957 που δυστυχώς ισχύει ακόμα.

  5. Καλημερα. Σοβαρη ενσταση ( και θα συμφωνησω με τον συντακτη του κειμενου) οτι με τον τροπο που ζητειται η αναγνωριση ρυθμων ειναι αδυνατο να απαντησεις σωστα στα πλαισια πανελληνιων εξετασεων. Αδυνατο….. Θα ηταν πολυ πιο ορθολογικο αν καλουταν οι υποψηφιοι να βρουν το ρυθμο απο ενα παραδειγμα πραγματικου μουσικου κομματιου. Αληθεια τωρα, χαουζ και τεκνο?

  6. Ένα έχω να πω !
    Ασχολούμαι με την μουσική από μικρό παιδί και γενικά πιστεύω ότι έχω εξετασθεί πολλές φορές και με πολλούς τρόπους είτε για πτυχία είτε για το οτιδήποτε….
    Το φετινό όμως ήταν δικαιωματικά το πιο ΑΝΤΙΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ όλων των εποχών (εκτός από το ντικτε)

  7. Θα γινόταν να δούμε κάποια λυση στο μπασο;;;…. Και στην 2η και 4η υπάρχουν απαντήσεις στα βιβλία;;

  8. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό και τους συμβούλους του που μου δώσανε αυτήν την χρονιά τα δυνατότερα συναισθήματα που έχω ζήσει ως τώρα . Άγχος , αγανάκτηση , άγνοια και πλέων αποτυχία .
    Πριν τις εξετάσεις ένιωθα πως προετοιμάστηκα για τα χειρότερα ,διαβάζοντας όλα τα σχολικά βιβλία
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ για να είμαι σίγουρος .
    Και επειδή δεν σταματάτε εδώ κύριοι και είστε αναίσθητοι περηφανεύεστε πως η ύλη έχει διδαχθεί καθόλη τη διάρκεια της σχολικής ηλικίας των παιδιών …. Ποια διδαχή ;; Γνωρίζετε πολύ καλά τι θέση έχει η μουσική παιδεία στα δημόσια σχολεία και πόσο μάλλον το κατά πόσο τα σχολεία κάθε χρόνο έχουν μουσικούς και το καίριο και πλέων παραλιταίο είναι πως το βιβλίο της πρώτης Λυκείου ήταν επιλογής . Επομένως στα περισσότερα ( αν όχι όλα τα παιδιά γιατί … Ελλάδα είμαστε …) Δεν είχε διδαχθεί . Είστε απαράδεκτοι !
    Παίδες ,, όσοι δώσατε εύχομαι καλή επιτυχία και πάμε δυνατά για του χρόνου που θα έχουμε περασει την διαδικασία πειραματόζωων

Αφήστε το σχόλιό σας